Projekti Aristotle – Resepti menestyvään tiimiin

Yksi tunnetuimmista psykologisen turvallisuuden tutkimuksesta toteutettiin Googlella. Projekti Aristotlessa tutkittiin ominaisuuksia, mitkä selittävät huipputiimin menestymistä. Mitkä ovat ne tekijät, jotka erottavat hyvän tiimin ja huipputiimin toisistaan.

Tämä tutkimus tehtiin, koska Googlella havaittiin, että vaikka taitavien ihmisten itsenäinen työskentely toi menestystä, tiimityöskentelyssä oli parantamisen varaa tehokkuuden osalta. Tiimien toimintatapoja haluttiin kehittää paremman tiimityöskentelyn luomiseksi.

Tutkimus aloitettiin vuonna 2012 ja siihen osallistui 180 tiimiä Googlelta. Tulokset julkaistiin vuonna 2016, joista pääset lukemaan lisää täältä: https://www.nytimes.com/2016/02/28/magazine/what-google-learned-from-its-quest-to-build-the-perfect-team.html

Projekti Aristotlen mukaan merkittävin yksittäinen tekijä, joka selittää tiimin menestymistä, on psykologinen turvallisuus. Eli kiteytettynä se, että kaikki tiimin jäsenet kokevat avun pyytämisen ja virheiden pyytämisen luontevana, eivätkä pelkää tulevansa rangaistuksi tai nolatuksi siitä.

Muita havaittuja tekijöitä olivat:

  • Luottamus. Tiimin jäsenten välinen luottamus koettiin vahvaksi ja kaikki uskoivat toistensa haluun tehdä parastaan, jotta tiimin yhteisiin tavoitteisiin päästiin.

  • Konfliktien käsittely. Tiimissä käytiin rakentavia keskusteluja ja haettiin asioihin eri näkökulmia. Tiimissä koettiin, että on turvallista haastaa rakentavasti toisten ajatuksia, jotta saadaan aikaiseksi parempia ratkaisuja.

  • Vastuu. Ihmiset kokivat ottivansa vastuuta sekä omista että tiimin toimista. Tiimissä uskallettiin tuoda esille virheitä ja ne pyrittiin korjaamaan.

  • Sitoutuminen. Tiimin jäsenet olivat sitoutuneita tiimin tavoitteisiin ja pyrkivät yhdessä pääsemään niihin.

Tutkimus osoitti sen, että menestyvää tiimiä ei saada aikaiseksi kokoamalla joukko yhteen älykkäitä, korkeasti koulutettuja ja taitavia ihmisiä. Menestys perustuu siihen, kuinka hyvin tiimi toimii yhdessä. Älykkäidenkään ihmisten täyttä potentiaalia ei saada käyttöön, jos tiimissä ei vallitse psykologinen turvallisuus.

Projekti Aristotle oli merkittävä käännekohta psykologisen turvallisuuden termin ymmärtämisessä ja samalla sen merkityksen ymmärtämisessä yrityksille ja tiimeille. Tutkimus osoitti myös, että psykologinen turvallisuus on tärkeä menestystä selittävä tekijä mullekin kuin ohjelmistoalan tiimeille.

Edellinen
Edellinen

Psykologisen turvallisuuden neljä tasoa

Seuraava
Seuraava

Mitä vaikutuksia psykologisella turvallisuudella on?